Przetwory z własnych plonów


Smak jedzenia przygotowanego od podstaw własnoręcznie jest wart każdego wysiłku. Smak będzie jeszcze lepszy, jeśli część produktów uda nam się wyprodukować samemu. Właściciele ogrodów z odpowiednią ilością wolnego czasu i ogrodniczym zacięciem już od wczesnego lata aż do jesieni mogą się cieszyć pysznymi smakami z własnej uprawy.

W ofercie sklepów ogrodniczych już z początkiem wiosny spotkać można sadzonki drzew i krzewów owocowych w wielu ciekawych odmianach. Obowiązkowym drzewem w każdym sadzie jest jabłoń. Na jej owoce poczekać będziemy musieli kilka lat, będzie to jednak inwestycja na lata, ponieważ zadbane jabłonki rosną i owocują naprawdę długo. Inne najczęściej spotykane w sprzedaży drzewka to grusze, śliwy i wiśnie. W zależności od położenia naszego ogrodu oraz ziemi, jaka w niej występuje, możemy dobrać gatunek, który zapewni nam jak największą ilość smacznych plonów.

Jeśli wielkość ogrodu nie pozwala nam na założenie sadu, zawsze możemy pomyśleć o krzaczkach na przykład malin, borówek amerykańskich czy porzeczek, które potrzebują dużo mniej miejsca. Na te pyszne owoce warto czekać, aż będą dojrzałe i gotowe do zjedzenia. Będzie to świetny dodatek do ciast i innych letnich deserów.

Kuchnia we własnym ogrodzie: https://qgesto.com/pl/

Więcej opieki wymagają grządki warzywne, ale radość z plonów jest ogromna. Możemy kupić gotowe sadzonki na przykład pomidorów, cukinii, ogórków, selera, papryki czy dyni, lub też wczesną wiosną zacząć produkcję rozsady z nasion w domu. Duma z warzywa wyhodowanego od nasionka jest nieporównywalna z niczym.

Kiedy zbiory są na tyle duże, że niemożliwe jest zjadanie ich na bieżąco, warto pomyśleć o przechowaniu części z nich na zimowe dni. Z owoców można zrobić aromatyczne nalewki, zdrowe soki lub smaczne dżemy i powidła. Produkcja własnych przetworów to zajęcie, do którego przyda nam się kuchnia zewnętrzna. Zwłaszcza przyrządzanie powideł śliwkowych jest długotrwałe i generuje dużo ciepła i zapachu, dobrze jest więc robić to poza domem. W słoikach możemy przechować również warzywa. Na przykład jako sałatki lub kiszonki. Zdecydowanym królem przetworów będzie tu ogórek, ale jest wiele przepisów również na paprykę, cukinię czy dynię.